Blog

  /  Avonturen   /  6/15: Trage tocht Baarn

6/15: Trage tocht Baarn

De omgeving Baarn kende ik (Wouter) al vrij goed. Ik ben in Soest opgegroeid en ging regelmatig wandelen in de buurt. Toch was Trage Tocht Baarn ook voor mij een verrassing. De route van 15 kilometer liep door bossen, over een stuk heide, en over meerdere landgoederen.

Vol goede moed stapten we op zaterdagmiddag de auto in om naar Baarn te rijden. Het startpunt van de route is bij het station, waar je makkelijk kunt parkeren. Het weer leek niet super maar was eigenlijk wel lekker om te gaan wandelen. Bewolkt, niet te koud en niet te warm.

Vanaf het station liepen we al snel het Baarnse Bos in richting de Grote Kom. Daar was de lokale scouting neergestreken. Er werden allerlei buitenspellen gespeeld, van kegelen tot blikwerpen, tot een soort estafette race. De kids hadden volop plezier, heel leuk om te zien!

Vrij vlug daarna kwamen we op het kabouterpad uit. De route werd gemarkeerd met paaltje die als kabouter beschilderd werden. Super leuk om te zien. En nog leuker was het gezinnetje dat we tegenkwamen, die hun dochtertje van een echte kaboutermuts hadden voorzien. Leuk bedacht zo’n kabouterpad, zo maak je wandelen ook voor de kleine kinderen interessant!

Onze route vervolgde zich vlak langs het landgoed bij Paleis Soestdijk en loopt richting De Stulp. Dat kende ik nog niet, maar was één van de hoogtepunten van de wandeling. De Stulp is een stuk heide met zandverstuivingen. Omdat we allebei niet wisten dat dit eraan zat te komen overviel de schoonheid ons. Van het ene op het andere moment verandert je omgeving van bos naar heide. Op dat moment begon het ook even te regenen. Gelukkig gaan we altijd goed voorbereid op pad, dus de regenjassen kwamen snel tevoorschijn. Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding!

Na de heide boog de route weer om terug richting Baarn te gaan. We liepen door prachtige bossen met brede paden en hele oude bomen. Dit is ook het deel van de route waar je over landgoed Pijnenburg wandelt. Een prachtig landgoed, waar zelfs het grind op de oprijlaan netjes aangeharkt wordt.

Het laatste stuk voor je Baarn weer in loopt gaat de route langs het spoor. Het is mooi om treinen zo dichtbij langs te zien rijden, maar tegelijkertijd is wel jammer dat daarmee de rust van het bos meteen over is. Maar dat doet geen afbreuk aan de rest van de tocht: die was gewoon prachtig!

Download hier de GPS-coordinaten.

Plaats een reactie