Blog

  /  Avonturen   /  Alles over trage tochten
Trage tochten Utrecht

Alles over trage tochten

Terwijl we op zoek waren naar een nieuwe route om te wandelen in het weekend, stuitten we op een trage tocht door de Kaapse Bossen. Beiden hadden we nog nooit van een trage tocht gehoord. Toen we later op Instagram ook nog een boekje tegenkwamen over allerlei trage tochten door Utrecht was het meant to be en haalden we het boekje snel in huis. Dus, wat zijn trage tochten nu eigenlijk?

Dus wat is een trage tocht nu eigenlijk?

Op de kaft van het boekje staat het eigenlijk al bijna perfect beschreven maar dan met een dikke vette knipoog.

  1. Gegarandeerd onregelmatig
  2. 80% zandpad-garantie
  3. Bossen, buitens en boerenland

Oftewel het zijn routes/paden die zo veel mogelijk over onverharde paden leiden door bossen, weilanden en boerse landschappen. Allemaal bedoeld om volledig te kunnen ontspannen in de natuur. De routes variëren in kilometers, zo heb je ze al vanaf 5 km en loopt het al snel op tot 22 km. Het boekje dat wij hebben, heeft 15 routes van ongeveer 15 kilometer. Nu is dit ook nog variabel, want de kortste route is 11 km en de langste 22 km. Ook zit er een lange stadswandeling bij van 18 km waardoor we ook onze eigen stad opnieuw kunnen ontdekken!

Hoe vind je de trage tochten?

Je vind de trage tochten door het hele land via de website van Gegarandeerd Onregelmatig. Zij brengen de verschillende boekjes uit wat ik persoonlijk een echte toevoeging vind aan je wandeling. De hele route staat beschreven en je vindt er ook allerlei leuke weetjes over het landschap en andere objecten die je onderweg tegenkomt.

Toch snappen wij ook dat een kaartje niet altijd ideaal is, zeker niet als je door de bossen loopt. Gelukkig is daar Frank Wandelt. Hij heeft alle trage tochten in kaart gebracht, zodat jij ze kunt downloaden als GPX bestand. Zo hoef je alleen nog maar je telefoon op te laden en op pad te gaan! Ook vind je op zijn website allerlei foto’s van de route en een mooie beschrijving. Extra voorpret voordat je vertrekt.

Iets wat ik vaak vervelend vind als ik een nieuwe route wandel is als blijkt dat je een heel stuk langs een autoweg moet lopen. Dat is vaak toch wel lastig in te schatten voordat je weggaat, tenzij je hem volledig naast Google Maps legt en ieder stukje onder de loop neemt. Het mooie aan de trage tochten is dat je eigenlijk altijd wel gegarandeerd door mooie natuur loopt. Ze zeggen niet voor niets 80% zandpadgarantie en daar kun je dan ook echt van op aan. Door te wandelen met het boekje leer je ook nog eens een hele boel over de omgeving, wat ik zelf als nieuwe Utrechtse wel een hele leuke toevoeging vindt. Dus neem zeker een kijkje op de verschillende websites en wandel eens een kortere route! Wedden dat je in no time verslaafd bent.

Comments

  • 30 juli 2020

    Dag Wouter en Eline, wat een ontzettend leuke site hebben jullie. Ik heb jullie Bucket list bekeken en dat is een fraai lijstje geworden. Zelf heb ik het Pieterpad al gelopen. Ik ben erg enthousiast over de gidsen van Gegarandeerd Onregelmatig en de Trage Tochten. Mijn vriend en ik wandelen veel met de GPS en wist je dat je de routes en GPS tracks kunt vinden op http://www.wandelzoekpagina.nl. Als je daar op kijkt wordt wellicht je Bucket list nog meer uitgebreid 😉

    Heel veel fiets en wandelplezier en ga jullie volgen. Groeten Vera Wandelt

    reply

Post a Comment