Blog

  /  Bushcraft   /  Wat is bushcraft precies?

Wat is bushcraft precies?

Als je gaat zoeken op verblijven in de wildernis kom je al snel op bushcraft uit. Maar wat is bushcraft nou precies? Is het hetzelfde als survival? We gaan het je proberen uit te leggen.

Verschil bushcraft en survival

Nu denk je misschien, ja dat heet toch survivallen. Een vuurtje maken en daar je eten op koken? Bushcraft heeft zeker overeenkomsten, maar heeft ook hele duidelijke verschillen. Bushcraft gaat namelijk niet hoofdzakelijk om het moeten overleven in de natuur als je verdwaald of gestrand bent. Het doel is dan om zo snel mogelijk weer contact met anderen te maken en ze te laten weten dat je gered moet worden. Vaak ben je dan gewond of in nood. Als bushcrafter wil je juist rustig tijd doorbrengen met de natuur. Geen gehaast dus.

Het begrip bushcraft

Letterlijk betekent bushcraft: bos ambacht. Bushcraft is eigenlijk een verzamelnaam voor de skills die je nodig hebt om in de natuur te kunnen verblijven. Het is eigenlijk veel meer dan alleen maar een begrip, het lijkt een beetje op een levenswijze. Als je (langere) tijd doorbrengt in de natuur gaat het erom dat je veel meer onderdeel wordt van de natuur en de natuur ook respecteert. Je kiest ervoor om meer tijd te spenderen in de natuur waardoor je automatisch meer over de natuur zelf leert maar ook leert hoe je om gaat met de natuur. Eigenlijk is het leven en overleven in de natuur.

De skills die je nodig hebt als bushcrafter lopen erg uiteen. Je begint natuurlijk met een aantal basistechnieken zoals het maken van vuur, het bouwen van een shelter/hut of het omgaan met een mes. Het draait ook nu vooral weer om in harmonie zijn in de natuur, zoals ze dat vroeger ook deden. Vaak kom je ook vaardigheden tegen zoals het bewerken van hout om zelf lepels te kunnen maken of het buiten koken op allerlei verschillende manieren. Niets is te gek en als je gaat zoeken op YouTube kom je echt de meest uitlopende dingen tegen en nee, het is zeker niet alleen voor mannen. Kijk maar eens naar deze stoere vrouwen.

Ben je enthousiast geworden? Er zijn genoeg cursussen te vinden, wij volgen dit jaar zelf die van Unplugged Outdoor maar gaan er ook zelf op uit om onze basis skills op te krikken.

Plaats een reactie