Blog

  /  Columns   /  10 Redenen om toch te gaan wandelen in de herfst

10 Redenen om toch te gaan wandelen in de herfst

Wandelen in de herfst is een van mijn favoriete dingen. Iets waar ik in de zomer al naar uit kan kijken. De prachtige kleuren die tevoorschijn komen, de geur van de bladeren en die dikke sjaal die je weer om kunt doen. Toch is wandelen in de herfst niet voor iedereen gemakkelijk, zeker niet als het buiten zo grauw is. Daarom zetten we 10 redenen op een rijtje om toch lekker te gaan wandelen. Soms heb je gewoon even net dat extra duwtje nodig.

1. Lekker fris

Eindelijk geen zweet meer dat over je rug naar beneden loopt of van je voorhoofd druppelt. Nee, koelere temperaturen. Dus dat betekent jezelf weer lekker inpakken met een fijne trui, muts of sjaal. Ook betekent die kou dat het vaak heerlijk fris is buiten, en dan bedoel ik vooral de geur. Soms ruikt het gewoon heel fris en schoon. Daar kan ik zo enorm van genieten, vooral als ik door het bos loop. Die bosgeur op de vroege ochtend kan echt wonderen verrichten.

2. Thermosfles mee

Als de temperaturen dan toch beginnen te dalen, is het heerlijk om je eigen thermosfles mee te nemen. Wij hebben vorig jaar een HEMA thermosfles gekocht en die werkt echt perfect! Een zakje thee mee en klaar is kees. Heerlijk om je na een uurtje wandelen of tijdens de lunch even op te warmen. Ga je helemaal voor het avontuur? Ga dan eens vroeg op pad en ontbijt midden in de natuur, zo sta je samen op.

3. In de bladeren springen

Wanneer was de laatste keer dat je dat deed? Laat je innerlijke kind naar buiten en spring of dans in de bladeren. Vaak zijn we zo serieus, laten we vooral niet vergeten om plezier te maken onderweg.

4. De rust keert terug

In de zomer heb je stiekem toch ook wel wat meer mooi-weer wandelaars. Die dan met de hele familie even een rondje wandelen en het hele pad blokkeren. Nu het ’s ochtends wat frisser is, keert de rust terug in de natuur. Dus sta af en toe eventjes stil om te genieten van die rust. Luister eens goed, wat hoor je? Het ritselen van de blaadjes? Vogels in de verte?

5. Verzamelen

Vroeger vond ik het heerlijk van alles te verzamelen. Van takjes tot bladeren tot eikeltjes. Maar ook kastanjes waren favoriet. Daar ging ik dan thuis mee aan de slag en knutselde ik allerlei poppetjes en herfstlandschappen. Of pakte ik mijn krijtjes en trok ik de nerven over. Laat je innerlijke kind weer even naar boven komen. Ga op zoek naar een mooi blad dat je kunt drogen of maak thuis een herfsttafel. Voel de herfst met je handen, bewonder een dennenappel of ruik eens aan een kastanje. De natuur is om met je alle zintuigen te ervaren.

6. Paddenstoelen

Deze kleine wondertjes groeien weer in het herfstlandschap. Hoeveel kun jij er vinden? Ken je ze ook bij naam? Maak er een spelletje van of neem een paddenstoelengids mee. Ook vond ik een app voor je telefoon om paddenstoelen te herkennen! Zo wordt het wandelen in de herfst een stuk leuker en ook nog eens leerzamer!

7. Nieuw kleurenpalet

De bossen laten zich nu op hun kleurrijkst zien. Als dat geen reden is om naar buiten te gaan, dan weet ik het ook niet meer. Al die prachtige kleuren om in je op te nemen en iedere keer veranderen ze weer. Reden om steeds weer terug te keren om het landschap te zien veranderen gedurende de weken.

8. Buiten koken

Iets warms tijdens je wandeling kan een enorme mentale boost geven net zoals je thermosfles. Maar neem eens een gasbrandertje mee. Warm een soepje op of wellicht Wouters favoriete snack de knakworsten. Vroeger heb ik wel eens hamburgers in het bos gebakken of pannenkoeken. Laat je creativiteit los en sta versteld van alle mogelijkheden. Ruim het wel netjes op, samen zorgen we voor de natuur!

9. Je toont karakter

Tja, of je hiermee van de bank komt is misschien een tweede, maar je toont wel karakter als het je lukt. Jij bent dan de collega die wel op pad is gegaan, in plaats van lamlendig op de bank heeft gelegen met Netflix. Waar is het avontuur?

10. Warme chocolademelk met slagroom

Als aller laatste reden is een beloning misschien ook wel een laatste redmiddel als al deze vorige punten je nog niet heeft overtuigd. Zorg voor chocolademelk met slagroom bij thuiskomst of in de horeca (als dit weer mogelijk is). Niets is beter dan het neerploffen op een bank met een dampende, hete mok met chocolademelk. Dat heb je dan wel verdiend.

Dus ga er lekker op uit. Het regent bijna nooit de hele dag en als je eenmaal onder het bladerendak loopt, merk je er bijna niets van. De herfst heeft zo veel te bieden.

Plaats een reactie