Blog

  /  Columns   /  Maak van elke wandeltocht een avontuur

Maak van elke wandeltocht een avontuur

Tijdens onze wandeltochten komen we onderweg allerlei mensen tegen. Van serieuze hikers tot gezinnetjes, en alles er tussenin. Aan de gezichten van mede-wandelaars kan ik meestal vrij goed aflezen of ze er zin in hebben of niet. En de laatste tijd valt me iets op.

Ik kom steeds minder mensen tegen die echt plezier lijken te hebben in de natuur. Wandelen lijkt voor veel mensen meer een “moetje” dan iets leuks waar ze van opladen. Terwijl er maar één ding nodig is om het wél leuk te maken: avontuur!

Mijn eigen mindset als het gaat om wandelen is ook pas recent omgeslagen. Als kind was wandelen inderdaad vaak een moetje. Iets wat mijn ouders steevast met ons deden op zondagochtend.

Hoewel dit vaak niet meer was dan een rondje van 5 of 6 kilometer door het bos voelde het voor mij als een eeuwigheid. Waarschijnlijk herken jij dit ook wel uit je jeugd, of met je eigen kinderen!

Bij mij heeft het lang geduurd voor ik wandelen ben gaan waarderen. En dat is sinds ik met Eline echt serieus ben gaan wandelen wel omgetoverd in een liefde. Hoe dat komt? Simpel: wij maken van elke tocht een avontuur!

Dat klinkt misschien heel cliché maar toch werkt het echt. Uiteindelijk is het heel simpel een kwestie van mindset. Er zitten overal avonturen verstopt, als je er maar voor openstaat. Hoe wij dit doen? Dit zijn mijn tips voor avontuurlijke wandeltochten!

1. wandel nieuwe routes

Ga wat vaker wandelen in onbekende gebieden, of kies een route die je nog niet kent. Als je vaak hetzelfde rondje loopt is de nieuwigheid er vrij snel vanaf. Een nieuwe route maakt dat je niet meer op de automatische piloot kunt lopen, en bewuster bezig bent met je omgeving. Bovendien zul je vaak positief verrast worden. Er zijn zoveel prachtige plekken om te ontdekken in Nederland!

2. Ga van de gebaande paden

Wandelen over een met grind aangelegd bospaadje kan heel lekker zijn. Maar lang niet zo avontuurlijk als de wat minder belopen paden. Er zijn meer dan genoeg wandelroutes te vinden die een beetje wegblijven van de bredere paden, en je veel dieper de natuur in brengen.

Trage Tochten zijn een goed voorbeeld. Dat zijn weliswaar officiële wandelroutes maar je kan zomaar opeens dwars door een weiland moeten of over een smal en half overwoekerd bospaadje.

3. Stop onderweg om wat te eten en drinken

Er is niets fijner dan halverwege een flinke wandeling wat lekkers te eten. Neem daar de tijd voor. Smeer thuis een paar lekkere boterhammen. Stop een picknickkleedje of zitmatje in je rugzak en ga er onderweg lekker even bij zitten. Het is heerlijk om even stil te zitten in de natuur. En eten smaakt altijd lekkerder als je er voor gewerkt hebt!

Nog een paar favorieten van ons: een Cliff bar, of een stukje chocola! Allebei zijn heerlijk en voelen als een ultieme beloning voor je harde werk.

4. Maak je eigen eten onderweg

Wil je het echt avontuurlijk maken? Ga dan onderweg je eigen eten of drinken bereiden! Een simpele om mee te beginnen: neem een thermosflesje met heet water mee en zet onderweg je eigen thee of koffie. Een warm drankje onderweg kan wonderen doen. Zeker in de wintermaanden!

Maar de ultieme wandelervaring krijg je als volgt. Neem in je rugzak een gasbrandertje, een blik knakworsten, een paar broodjes, een mes en een kleine tube curry mee. Halverwege of tegen het eind van je wandeltocht zoek je een mooi plekje om even neer te ploffen. Het blik knakworsten warm je op met de gasbrander. Ondertussen snij je de broodjes open en doe je er wat curry in.

Geloof me als ik zeg: een lekkerdere maaltijd ga je nergens vinden!

5. Daag jezelf uit

Soms komt het ook gewoon neer op jezelf een uitdaging stellen. Zo hebben wij onszelf als doel gesteld om 15 Trage Tochten te wandelen in 6 weken tijd. Dat is tot dusver super leuk, en ook nog eens goede training voor onze vakantie naar Oostenrijk eind september! Elke wandeltocht die we nu lopen voelt toch meer als een achievement. En het heeft ons nog fanatieker gemaakt!

Welke tips spreken jou het meeste aan? Of heb je nog andere ideeën om het wandelen nog leuker te maken? Let me know!

Plaats een reactie