Blog

  /  Gear   /  Camelbak Crux review

Camelbak Crux review

Wandelen met een waterzak in plaats van waterflessen. We zagen het de grote hikers allemaal doen, maar is het ook echt beter? Tijdens onze vakantie in de bergen hebben we de Camelbak Crux uitvoerig getest en kunnen we nu een antwoord geven op de grote vraag: is het hiken echt beter met een waterzak?

Waarom?

Laten we eest even beginnen met waarom we nu zo benieuwd waren naar een waterzak. Tijdens onze trage tochten kwamen we er al snel genoeg achter dat we eigenlijk niet genoeg drinken. Of dat we juist in een keer (bijv. tijdens een pauze) heel veel drinken. Dat leidde of tot hoofdpijn tijdens het wandelen of een volle blaas. Beiden niet heel erg prettig als je nog 10 kilometer moet lopen. In de video’s die we van langeafstandswandelaars zagen, kwamen we steeds vaker de Camelbak tegen. Uiteindelijk besloten we voor onze vakantie om twee waterzakken aan te schaffen: Camelbak Crux 2L en Camelbak Crux 3L. Eline de kleine maat, Wouter de grote. Wouter heeft namelijk een grotere backpack en is nou eenmaal wat langer. Eline heeft een kleinere rugzak en drinkt ook iets minder aangezien ze wat kleiner is.

Camelbak Crux

Goed, dan gaan we nu in op de feitjes van de Camelbak Crux 2L. Volgens Camelbak hebben ze de Crux vernieuwd waardoor hij je 20% meer water geeft per slokje. Dit kunnen we natuurlijk niet vergelijken met de vorige, maar naar onze mening geeft hij ruim voldoende water per slok. Het is ideaal, je bijt in het tuutje en je kunt beginnen met drinken. Zodra je klaar bent met drinken sluit het tuutje zich ook heel snel, waardoor hij nauwelijks lekt. Tussendoor kun je hem afsluiten zodat hij niet per ongeluk lekt als je je tas neerzet.

Tijdens het vullen kun je de Crux vasthouden aan een handvat waardoor je de zak mooi recht kunt houden. Heel handig, zo heb je je andere hand vrij om hem te vullen of dicht te draaien. Zo gepiept! De opening is erg groot zodat je hem gemakkelijk kunt vullen onder de kraan of bij een andere watervoorziening. Aan de zijkant is duidelijk gemarkeerd hoeveel water er al/nog in zit.

Eenmaal gevuld stop je de Camelbak in je rugzak. De meeste backpacks hebben een apart vak voor een waterzak, en een plek waar het slangetje door je rugzak naar buiten kan. Een groot voordeel van een waterzak wat je direct gaat merken: het draagt veel prettiger! Losse waterflessen zitten vaak in een zijvak, waardoor het gewicht verder van je rug af zit. De Camelbak zit bijna tegen je rug aan, en dat verschil is heel goed merkbaar!

Om hem na je wandeling schoon te maken laat je hem eerst helemaal leegstromen en kun je de zak aan de binnenkant gemakkelijk droog maken met een handdoek door de grote opening. Het slangetje kun je leeg laten lopen en eraf halen waardoor ook deze kan drogen. Eventueel kun je met een rietje de binnenkant van je drinktuutje openzetten waardoor ook daar nog wat extra lucht bij kan. Op deze manier ben je er zeker van dat de Camelbak goed kan drogen en luchten terwijl je hem hebt opgeborgen.

Op een rijtje

Voordelen

  • Tussendoor kleinere slokjes water
  • Minder hoofdpijn door uitdroging
  • Je draagt het gewicht water dichter tegen je rug aan t.o.v. losse flessen
  • Geen geklots
  • Handig handvat
  • Grote vulopening

Nadelen

  • Plastic smaakje aan water
  • Lastig tussendoor hoeveelheid water checken
  • Niet altijd een apart vak voor waterzak in alle rugzakken

Conclusie

Wij zijn zeker fan geworden van de Camelbak Crux. Waarom? Omdat we beiden nu veel geleidelijker water drinken en echt zorgen dat we hem (bijna) leeg hebben als we bij de auto terug zijn. Eventueel hebben we daar nog een extra fles liggen zodat we altijd mocht het fout gaan, we nog water in de auto hebben liggen. Nog een reden waarom we zo’n groot fan zijn van een waterzak: het draagt veel gemakkelijker dan bungelende flessen. Deze steken vaak toch een beetje uit of nemen heel veel ruimte in beslag in je rugzak. Nu zit je Camelbak dicht tegen je rug aan waardoor je het gevoel hebt alsof je minder water bij je hebt. Is dat niet wat we allemaal willen?

Plaats een reactie