Blog

  /  Gear   /  Review hoofdlamp Decathlon Forclaz Trek 500 USB

Review hoofdlamp Decathlon Forclaz Trek 500 USB

Als je gaat (winter)kamperen is licht een van de belangrijkste dingen. Denk aan je nachtelijke tripjes naar het toiletgebouw, of het opzetten van je tent in het donker. Voor onze eerste winterkampeertrip kochten we daarom bij Decathlon de Forclaz Trek 500 hoofdlamp. In deze review delen we graag onze ervaringen met deze hoofdlamp.

Waarom is een hoofdlamp handiger dan een zaklamp?

Deze vraag stelden wij onszelf in eerste instantie ook. We gebruikten hiervoor altijd een losse zaklamp, wat op zich ook prima ging. Maar dat was in de zomer, waar je je zaklamp alleen even gebruikt bij het in je tent kruipen ’s avonds. Toen we besloten te gaan winterkamperen moesten we ons voorbereiden op een hele avond in het donker. Dan is een hoofdlamp opeens erg aantrekkelijk: je kan hem makkelijk de hele avond op je hoofd houden en aanzetten wanneer het nodig is. Ook heb je dan je handen vrij, denk aan het koken of je vuur aanmaken. Dan wil je niet in een hand nog een zaklamp vast hebben. Je hebt minder bewegingsvrijheid en je laat hem liever niet vallen in je pan soep.

De Forclaz Trek 500 USB hoofdlamp

Je kunt de Forclaz Trek 500 USB hoofdlamp kopen bij Decathlon (€19,99 toen wij ze kochten). Er zijn meerdere varianten (Trek 900 is het topmodel, de Trek 100 is het instapmodel). Voor onze kampeertrips was de Trek 500 een prima keuze, met zijn 200 lumen maximale lichtopbrengst. Ga je serieuze trektochten doen en ben je voor verlichting volledig afhankelijk van de hoofdlamp, dan is de Trek 900 de betere keuze met maximaal 400 lumen lichtopbrengst.

Een van de redenen dat we voor deze hoofdlamp hebben gekozen is dat hij een ingebouwde accu heeft die je via USB kan opladen. Ideaal voor kampeertrips waar je geen stroomaansluiting hebt. Via een powerbank of in de auto kan je je lamp makkelijk opladen.

De hoofdband is zeer elastisch en is makkelijk te verstellen. Daarmee zorg je dat de lamp strak genoeg, maar niet té strak, om je hoofd zit. Wat vervolgens ook heel prettig is aan de Forclaz Trek 500 is dat je de lamp via een klikmechanisme kunt richten. Van recht vooruit tot recht omlaag, en een aantal stappen daar tussenin. Dit is een groot voordeel ten opzichte van sommige goedkopere hoofdlampen. Je wilt je mede-kampeerders niet verblinden, dus dan is het fijn om de lamp wat meer omlaag te kunnen richten.

Qua bediening is de hoofdlamp doodeenvoudig. Bovenop zitten twee grote drukknoppen met een plus en minteken erop. Je raadt het al: door op de plus knop te drukken kun je de lamp aanzetten en daarna steeds feller laten branden, met de minknop minder fel of zet je de lamp uit. De lamp heeft 4 standen, in volgorde van minst fel tot meest fel. De eerste stand geeft rood licht. Deze hebben wij veel gebruikt. Rood licht is veel minder fel dan wit licht, maar heeft als voordeel dat het je nachtzicht veel minder beïnvloed. En omdat het rode licht veel minder ver reikt is het niet storend voor de kampeerders om je heen.

Er is ook nog een knipperstand, die je bijvoorbeeld kan gebruiken om beter zichtbaar te zijn als je in het donker wandelt. Tot slot kun je de lamp ook nog “blokkeren” zodat hij niet per ongeluk aan kan gaan in je rugzak. Al met al genoeg mogelijkheden dus!

Conclusie

We hebben de Trek 500 hoofdlampen een weekend uitgeprobeerd op een volledig verduisterde natuurcamping en zijn er heel enthousiast over. We hebben uiteindelijk om een aantal redenen gekozen voor deze specifieke hoofdlamp. De belangrijkste: je kan de ingebouwde accu met USB opladen. Dat maakt het erg makkelijk om ze met een powerbank of in de auto bij te laden. Daarnaast is de hoofdlamp omlaag te richten wat heel prettig is om je lichtbundel te richten op waar je mee bezig bent. Tot slot is de optie voor enkel rood licht ook heel fijn, dit is iets wat op de goedkopere hoofdlampen vaak ontbreekt.

Al met al is de Decathlon Forclaz Trek 500 USB hoofdlamp een prima keuze, zeker gezien de relatief bescheiden prijs van € 19,99. We hebben er al veel plezier van gehad en ze zitten inmiddels in onze standaard kampeeruitrusting.

Plaats een reactie