Blog

  /  Kamperen   /  Alles over natuurkamperen

Alles over natuurkamperen

Een camping waar je kunt genieten van de natuur en de rust die de natuur te bieden heeft, dat zouden we allemaal wel willen. Geen massale familiecamping, maar kleinschalig en puur. Dat zijn de natuurkampeerterreinen uit het Groene Boekje. Een manier om te genieten van het natuurkamperen, met enkele luxe opties die het kamperen helemaal afmaken.

Wat is het groene boekje

Wil je kamperen op een van de natuurkampeerterreinen, dan heb je het groene boekje nodig. Maar wat is dat nou eigenlijk? Stichting De Groene Koepel, een organisatie die zich inzet voor duurzame, groene verblijfrecreatie hebben een boekje ontworpen waarin ze alle natuurkampeerterreinen van Nederland en omstreken hebben verzameld: het Groene Boekje. Hierin staan alle regels, afspraken en mogelijkheden op een kampeerterrein. Dit boekje kost eenmalig €15,00 en dan mag je het hele jaar komen kamperen (ook heel leuk om cadeau te geven). Het boekje heeft een uitgebreide lijst van alle kampeerterreinen met alle voorzieningen zoals elektriciteit of een vuurplaats. Ook staat er aangegeven of huisdieren welkom zijn en of ze in de winter geopend zijn. Ben je op wandel- of fietsvakantie? Ook dan staan alle LF routes en LAW routes aangegeven. Ideaal dus om in bezit te hebben.

Maar hoe zit dat dan met Staatsbosbeheer en het kamperen bij de boswachter? Ook Staatsbosbeheer is aangesloten bij het Groene Boekje. Zij noemen het vaak de natuurkampeerkaart. Deze zit achterin je boekje en kun je eruit scheuren. Zo hoef je niet altijd het hele boekje mee te nemen. Ook bij Staatsbosbeheer is het Groene Boekje verplicht! Op de website vind je alle kampeerterreinen kun je heel gemakkelijk boeken. Helaas zijn in verband met corona de trekkersplekken gesloten, reserveren is dus wel echt noodzakelijk. Het leuke aan de kampeerterreinen van Staatsbosbeheer is dat de boswachter vaak de gastheer/gastvrouw is van het terrein. Zo leer je vaak veel meer over de natuur en omgeving als je even een praatje maakt. Iedereen wil toch wandeltips van een boswachter?!

Wat wij zo leuk vinden aan een natuurkampeerterrein

De verschillende mensen! Van trekkers tot dagwandelaars tot weekkampeerders. Van alles valt er te zien. Toch heeft iedereen iets gemeen. Iedereen heeft een behoefte aan rust en heeft respect voor de natuur. Als je gaat natuurkamperen kom je geen rondslingerend afval tegen of stereo-installaties die tot laat staan te gonzen. Je staat echt op een unieke plek met vaak culturele waarde. Zo waren wij op kampeerterrein Fort WKU, waar je dus echt op een fort aan het kamperen bent. De overgebleven resten stonden er nog en boden een perfecte barrière tegen de wind. Ook was er een moestuin waar je verse kruiden kon plukken. Leuker word het niet toch?

Natuurkamperen kan in alle seizoenen. Er zijn meerdere kampeerterreinen geopend in de herfst en winter. Sommigen bieden ook nog unieke slaapplekken aan zoals kampeerterrein De Borger in Drenthe, waar je een tipi kunt huren met een klein kacheltje erin. Dit lijkt mij echt heerlijk knus en weer een hele nieuwe manier om de natuur in de herfst te ontdekken. Het is echt een prachtig seizoen en zonde om je tent dan al op te bergen of om binnen te blijven. De natuur is er het hele jaar om van te genieten en het liefst doen we dat op een natuurkampeerterrein.

Plaats een reactie