Blog

  /  Kamperen   /  Het uitzoeken van een winterslaapzak

Het uitzoeken van een winterslaapzak

Het uitzoeken van de juiste slaapzak kan behoorlijk wat kopzorgen veroorzaken. Krijg ik het niet koud? Waar moet ik nog meer op letten? Laatst heb ik mezelf eraan gewaagd een nieuwe winterslaapzak uit te zoeken en daar heb ik best wel wat hulp bij nodig gehad. Daarom deel ik de kennis die ik nu heb opgedaan met jullie.

Comforttemperatuur van je slaapzak

Goed, het eerste wat je moet gaan bedenken is wanneer je wilt gaan kamperen. Ga je nog in de herfst of wil je echt hartje winter in de sneeuw gaan kamperen. Zet je in Nederland je tentje op of in de Alpen? Het is namelijk belangrijk dat je weet hoe koud het ongeveer zal gaan zijn aan de grond tijdens je kampeertrip. Als je gaat zoeken naar een winterslaapzak, kom je altijd deze verschillende temperaturen tegen:

  • Comforttemperatuur: de temperatuur waarbij een gemiddelde vrouw goed kan slapen.
  • Limiet temperatuur: de temperatuur waarbij een man nog net kan slapen.
  • Extreme temperatuur: dit is de temperatuur waarbij je net niet onderkoeld raakt. Hier wil je het dus niet op gokken.

Het is dus zeer belangrijk om te weten welke comforttemperatuur jij nodig zult hebben. Doe van te voren goed onderzoek naar de gebieden die je wilt gaan bezoeken. Liever een iets te warme slaapzak dan te koud, dan heb je iets minder opties.

Soort slaapzak

In de winter raad ik eigenlijk altijd een mummieslaapzak aan. Waarom? Deze heeft al een capuchon waardoor je hoofd lekker warm blijft. ’s Nachts verlies je namelijk de meeste warmte via je hoofd. Ook is er minder loze ruimte dat je zelf moet opwarmen. Denk maar na, een mummie slaapzak zit wat strakker om je lijf, waardoor je minder koude plekken tegenkomt in je slaapzak. Wel heb je in een dekenslaapzak iets meer beweegruimte.

Dan komt nog de keuze tussen een synthetische slaapzak of een donzen slaapzak. Laten we beginnen bij een synthetische slaapzak. Een synthetische slaapzak droogt sneller dan een donzen slaapzak en is iets minder gevoelig voor vocht. Bij een donzen slaapzak is de kans groter dat de donsdeeltjes gaan klonteren als ze vochtig worden en dan kan het een behoorlijke tijd kosten waarbij je je slaapzak heel veel moet opkloppen, willen de deeltjes weer los gaan zitten. Zelf hebben we een synthetische slaapzak om er zeker van te zijn dat hij altijd lekker warm blijft, ook zijn synthetische slaapzakken iets fijner geprijsd.

Lichtgewicht

Iets om zeker niet te vergeten is het gewicht van je slaapzak. Nu is een winterslaapzak vaak zwaarder dan een zomerslaapzak, simpelweg omdat hij wat dikker is. Bepaal zelf wat je budget is en hoe licht je slaapzak echt moet zijn. Ga je hem meenemen op een lange trektocht of neem je hem mee in de auto. Mijn slaapzak is bijna 1,7 kg. Behoorlijk zwaar, maar aan de andere kant weet ik dan wel heel zeker dat ik het niet koud zal krijgen. Ook heb ik een lichtgewicht matje op het oog wat het dan weer een beetje in balans kan brengen. Mocht ik uiteindelijk echt dwars door de wildernis gaan trekken, dan zou ik een lichtere optie zeker overwegen. Maar kijk vooral naar hoe jij je kampeertocht gaat vormgeven en wat je daarvoor nodig hebt.

Lakenzak

Goed, mocht je nu denken… ik heb al een redelijk goede slaapzak, heb ik er echt een voor de winter in Nederland nodig? Dan kunnen we je ook nog een lakenzak aanraden. Deze heb je ook weer in twee modellen zodat hij in je slaapzak past. Hierdoor kun je de isolatiewaarde van je slaapzak iets verder opkrikken met ongeveer 10 °C. Zelf hebben wij het nog niet geprobeerd, dus kan ik niet met zekerheid zeggen dat het 100% werkt. Wel is het een optie als je het winterkamperen eens wilt uitproberen in Nederland.

Uiteindelijk ben je er natuurlijk ook niet alleen met een warme slaapzak. Als je op het verkeerde matje ligt en de kou trekt er dwars doorheen, dan zul je het waarschijnlijk nog steeds koud hebben in je warme winterslaapzak. Tips daarover volgen snel! Hopelijk laten jullie je niet zomaar afschrikken door de kou, winterkamperen heeft ook heel veel voordelen en is een hele andere wereld om van te genieten.

Plaats een reactie