Blog

  /  Tips & Tricks   /  Tips voor een weekend Zuid-Limburg

Tips voor een weekend Zuid-Limburg

Een weekend weg naar Zuid-Limburg betekent: heuvels, bijtende kuiten en prachtige wandelroutes. Om onze wandelconditie te onderhouden zoeken we de hoogtemeters op in het zuiden van Nederland. Voor ons de perfecte bestemming om lange herfstwandelingen te maken door het glooiende landschap.

Verblijf

Tijdens ons wandelweekend in Zuid-Limburg verbleven we in een prachtige Airbnb, gelegen in Kerkrade. We werden verwelkomd door het hele gezinnetje. We voelden de passie en de liefde die in de plek is gestoken. Het is werkelijk een klein paradijsje geworden met een heerlijke hangstoel, spelletjeskast en vloerkleed waar je het liefst alleen nog maar met je blote voeten overheen loopt. Wat hebben we genoten van de intieme sfeer en als je nog net een beetje extra luxe wilt, dan staan er ’s ochtends ook nog verse broodjes voor je klaar. Een echte aanrader als je van plan bent naar Zuid-Limburg af te reizen.

Ben je op zoek naar een luxe verblijf in Zuid-Limburg? Dan is Landgoed Moerslag precies wat je zoekt. Overnacht in een van de prachtige lofts waar je na een stevige wandeling alleen nog maar hoeft te kiezen of je in de hottub, in bad of onder een regendouche wilt stappen. Geen vervelende keuzes om te maken aan het eind van de dag. In deze lofts word je echt onderdeel van de natuur, wat heel veel rust creëert en ook heel intiem is. Wakker worden met een uitzicht waar je u tegen zegt, alleen daarvoor reis je al af naar dit prachtige landgoed.

Kleine tip, Landgoed Moerslag heeft ook een prachtige camping met gedeelde hottub, voor als je op een kleiner budget zit.

Wandelen

Tijdens onze vakantie hebben wij vooral gewandeld met de wandelgids van Gegarandeerd Onregelmatig. Een prachtige wandelgids gevuld met Trage Tochten door het heuvelachtige landschap. Je zult ontdekken dat je in Nederland meer hoogtemeters kunt maken dan je had gedacht!

Vaalserberg

Als je in Zuid-Limburg bent kun je natuurlijk het hoogste punt van Nederland niet overslaan. De Vaalserberg is maar liefst 322 meter hoog en kun je mooi combineren met het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland. Hier heb ik menig foto van in mijn kinderalbums zitten. Zowel achterin de fietsbuggy als samen met mijn broertje na een wandeling. Het liefst wil je proberen om in drie landen tegelijk te kunnen staan. Het innerlijke kind komt toch naar boven. Helaas is het wel ontzettend toeristisch, dus houd je bezoekje lekker kort. Bestel eventueel een frietje en wandel dan weer door de bossen in. Als je een klein stukje verder loopt, loop je bijna gelijk tegen een andere prachtige uitkijktoren aan. Eentje die veel en veel mooier is dan die op de Vaalserberg. Zoek de rust op, juist met zo’n prachtige omgeving.

Trage Tocht Holset

Ons bezoekje aan de Vaalserberg combineerden we met de Trage Tocht in Holset. Tijdens deze wandeling ervaar je echt het prachtige heuvellandschap en zie je iedere keer weer nieuwe uitzichten terwijl je door de bomen gluurt. Ook kwam ik mijn eigen berg tegen: de Oosterberg. Bijna matchend met mijn eigen achternaam. Trage Tocht Holset liet ons zien dat de herfst juist het seizoen is om naar Limburg te trekken. De heuvels zijn net een rood en oranje kleurenpalet waarbij geen enkele tint wordt overgeslagen. Met een klein zonnetje lijkt het net alsof de bomen een gouden licht uitstralen waardoor je je echt door een sprookjeslandschap baant.

Etappe Krijtlandpad

Nu staat het Krijtlandpad heel hoog op onze recent ontwikkelde corona bucketlist. Mochten we nog tijden in Nederland moeten blijven, dan is dit de tocht die met stip op nummer een staat. Het is echt een prachtig streekpad waarbij je het Limburgse landschap ontdekt. Nu hoef je natuurlijk niet meteen op trektocht te gaan. Je kunt ook een etappe wandelen (of een deel daarvan) en dan met de bus terugreizen. Zo ervaar je wel hoe het is om een streekpad te wandelen, met alle routekwesties die daarbij horen maar hoef je geen tent op je rug te nemen. Ideale voorbereiding dus.

Op de fiets

Nu is het natuurlijk niet zo dat je alleen maar hoeft te wandelen in Limburg. Ja het is prachtig, maar door alle heuvels duurt het soms wat langer voordat je een bepaalde afstand hebt afgelegd. Met een mountainbike kom je veel verder en kun je heerlijk van de heuvel afscheuren. Onderweg kwamen we ontzettend veel mountainbikers tegen. Soms moet je wel extra opletten aangezien de wandel- en mountainbike routes overlappen. Of je hebt mountainbikers die scheuren over paden waarvan je zelf al wandelend knikkende knieën krijgt. Toch lijkt het me prachtig om door de bossen te fietsen waarbij je af en toe echt even kunt genieten van de weidse blikken. Ja het is afzien, maar voelt daarom toch net wat meer bewonderenswaardig.

Eten en drinken

Uiteraard moet je als je in Limburg bent een lekker stuk vlaai meenemen. Helaas is het er voor ons niet meer van gekomen, misschien is driemaal dan toch scheepsrecht. Zorg dat aan het eindpunt een lekker bakkertje zit of juist als startpunt om de energie een laatste boost te geven. Onze aanrader is bakkerij Peter Lemmens, een patisserie met gebakjes waar het water meteen van in je mond loopt. Allerlei prachtige vlaaien met heel veel liefde en aandacht gemaakt. Hier haal je echt de lekkerste vlaaien die je kunt vinden.

Een weekend wandelen in Zuid-Limburg is echt absoluut de moeite waard. Je hebt het gevoel alsof je in het buitenland zit, maar het is allemaal te vinden in ons prachtige Nederland. Dus als je de volgende vakantie gaat boeken, denk dan ook eens aan het mooie zuiden.

*We maken soms gebruik van affiliate links. Koop je iets via een van deze links dan steun je Dosis Natuur.

Plaats een reactie