Blog

  /  Avonturen   /  1/15: trage tocht Utrecht Noorderpark

1/15: trage tocht Utrecht Noorderpark

Terwijl de zon langzaam begon te zakken, verlichtte het gouden zonlicht de Utrechtse polders waar we onze start maakten van de eerste Trage Tocht: etappe Noorderpark. De strakblauwe lucht weerspiegelde in het water terwijl we over verschillende bruggetjes liepen. Benieuwd hoe we onze eerste Trage Tocht ervaren hebben? Lees dan hier alles over de start van onze challenge.

Nu we de challenge zijn aangegaan, moesten we natuurlijk wel vrij snel aan de bak. Gelukkig bevat het boekje ook een aantal kortere routes van 12 kilometer, die je prima na een werkdag kunt gaan lopen. Zo gezegd, zo gedaan! De eerste route werd een wat kortere route van 11 kilometer langs het Gagelbos, Fort Ruigenhoek, Fort Gagel en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als dat niet als een goede eerste wandeling klinkt, dan weet ik het ook niet.

Het leuke van deze route was dat je meteen een hele andere kijk op het Utrechtse landschap kreeg. We begonnen in het Gagelbos, waarna we Brug de Gagel overstaken. Het leuke aan het boekje is dat je meteen allerlei feitjes over de route krijgt. Zo is deze brug geïnspireerd op een baileybrug. Daarna liepen we al vrij snel de polders in waar iedereen heerlijk aan het genieten was van het prachtige weer. Kinderen waren aan het spelen in het water, mensen waren er aan het picknicken, oftewel er hing een ontzettend ontspannen sfeer. Iets wat je zo net buiten de stad misschien niet meteen verwacht, maar wat een Trage Tocht wel meteen eer aan doet.

Al vrij snel daarna werden de paadjes steeds smaller en liepen ze niet meer over een standaard aangelegd pad. Nee, we gingen de weilanden in en de bossen af. De paden van Staatsbosbeheer zijn altijd weer een verrassing en dit keer mochten we over verschillende hekjes klimmen met wat opstapjes, waardoor je meteen het gevoel hebt dat je een unieke wandeling maakt. Het zijn de paden waar je alleen de echte wandelaars tegenkomt, en in ons geval gewoon niemand. Doordat we de route na het eten hebben gelopen, kwamen we op veel stukken bijna niemand tegen waardoor het extra speciaal voelde om de route te wandelen.

Terwijl we rustig over een graspaadje wandelden zagen we opeens in de verten twee reeën lopen! Zodra ze ons zagen hupsten ze meteen het bos in, maar wat was dat een bijzonder gezicht met de ondergaande zon! Dat had ik niet verwacht zo dicht bij de stad.

De route loopt ook langs twee verschillende Forten: Fort Ruigenhoek en Fort Gagel. Helaas was Fort Ruigenhoek gesloten. Wel hadden we voor Corona ergens gelezen dat je hier een rondleiding kunt volgen, dat lijkt ons nog heel erg leuk om eens te doen. Fort Gagel was wel open en was dan ook het eindpunt van onze wandeling. Hier ploften we voldaan neer op een picknickbankje waar we een Radler opentrokken en een chippie aten met de zus van Wouter en haar vriend die ons vergezelden op onze eerste tocht. Een heerlijke afsluiter nu de zon echt bijna onder was. Het Fort werd prachtig verlicht en het is echt heel erg mooi om zo in alle rust daar even rond te kunnen lopen.

De eerste etappe is ons ontzettend goed bevallen. Het Noorderpark was heel erg mooi om te zien tijdens het golden hour, maar ook de route die we hebben gelopen. Zo dichtbij de stad, maar toch zo midden in de natuur. Deze route had 70% zandpadgarantie en die paden zijn dan ook echt het mooiste om te lopen. De ree die we gezien hebben was eigenlijk nog een kers op de taart en ondanks dat we er al een dag op hadden zitten, gaf het heel veel voldoening om een tocht van 11 kilometer te gaan wandelen. Eenmaal thuis ploften we fysiek moe op bed, maar mentaal weer helemaal opgeladen. We kunnen niet wachten om de volgende tocht te gaan lopen. Mocht je deze tocht ook willen lopen, dan kun je hier de GPS coördinaten vinden.

Post a Comment