Blog

  /  Wandelen   /  10/15: Trage Tocht Amerongen

10/15: Trage Tocht Amerongen

Trage Tocht Amerongen, een prachtige wandeling in de omgeving Utrecht met als hoogtepunt de beklimming van de Amerongse Berg. Deze wandeling van 12 kilometer brengt je zo naar de hoogste berg van Utrecht.

De route start op een drukke parkeerplaats, waardoor je misschien eerst een beetje wordt afgeschrikt maar zodra je de weg oversteekt en het groen in duikt wordt je meteen verrast. Een prachtig uitkijkpunt over de Amerongse Bovenpolder, waar de vogelspotters al klaar stonden met hun telelenzen om al het pracht en praal vast te kunnen leggen. Wij genoten vooral even van het weidse uitzicht en de rust die op je neerdaalt als je eventjes stilstaat in de natuur. Maar we moesten door, de eerste kilometer moest nog gelopen worden.

Zo wandel je een stukje verder over een smal pad richting het prachtige kasteel en de slotgracht die daar omheen loopt. Daar moet wel een ophaalbrug hebben gestaan vroeger, fluisterde Wouter. Het is een imposant gezicht en we snappen beiden waarom de route het kasteel heeft opgenomen. Hierna loopt de route een klein stukje over de verharde weg door het dorp. Met een gek lusje wandel je langs de weg af zo het bos in. Op naar de Amerongse Berg, de hoogste berg van de provincie Utrecht. Deze ‘berg’ is maar liefst 69,2 meter hoog maar biedt helaas geen echt uitkijkpunt zoals op een top in de Alpen. Het eerste stuk hadden we niet eens door dat we een berg aan het beklimmen waren. Toch waren we trots toen we bovenaan stonden. Dat hebben we maar mooi weer meegepakt.

De rest van de route blijft ons eigenlijk verbazen, de bossen zijn glooiend en op sommige paden kun je echt heel ver weg kijken. Dat hadden we niet verwacht in Utrecht! Na het volgende klimmetje besluiten we lekker even neer te ploffen met peanutbutter brownies! Een welverdiende break na al die klimmetjes. Er komen ontzettend veel hardlopers voorbij, de een nog sjokkend, de anderen rennen kwiek naar boven. De omgeving biedt voor iedereen een leuke uitdaging.

Na het laatste stuk door het bos, komen we weer aan bij het startpunt, het uitkijkpunt over de Amerongse Bovenpolder. Daar is het nu nog drukker geworden dus besluiten we lekker terug te gaan naar de auto. Met 12 kilometers op de teller en flink wat hoogtemeters, was dit een hele verrassende wandeling. De glooiende bossen hadden we zeker niet verwacht, maar staan nu bovenaan onze favorieten lijst. Heerlijk die kuitenbijters! Trage Tocht Amerongen is dan ook zeker de moeite waard als je wel wat verder wilt wandelen en van de drukke paden wilt afwijken. Er zijn genoeg sluippaadjes waar je het gevoel hebt alsof je het bos helemaal voor jezelf hebt. Een magisch gevoel als je het ons vraagt.

Alle praktische informatie

WandelingTrage Tocht Amerongen
Afstand12 kilometer
StartpuntParkeerplaats aan de Burgwal
Horeca tipsDe tocht loopt een stukje door Amerongen, waar uiteraard horeca te vinden is
GPS coördinatenDownload GPX bestand
TagsTrage Tochten11 – 15 kmProvincie Utrecht
WandelgidsWandelen in Utrecht van Rutger Burgers & Rob Wolfs (€ 16,95 bij Bol.com)

Plaats een reactie