Blog

  /  Wandelen   /  11/15: Trage Tocht Austerlitz

11/15: Trage Tocht Austerlitz

Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug bevindt zich een bijzonder verschijnsel, er staat namelijk een enorme begroeide piramide. Trage Tocht Austerlitz loopt langs deze unieke plek en laat je in 14 kilometer nog veel meer van het prachtige Utrechtse landschap zien.

Laten we maar meteen beginnen met een stukje geschiedenis. De Pyramide van Austerlitz ligt op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug, al bewegen andere bronnen dat dat toch echt de Amerongse berg is. Het is een bijzonder monument en werd in 1804 gebouwd door generaal Marmont, speciaal voor zijn vriend die we allemaal kennen: Napoleon Bonaparte. Marmont werd geïnspireerd door Egypte dus ontstond het idee voor een piramide. Helaas viel de houten obelisk snel in verval, de obelisk werd in 1894 gebouwd van steen. Inmiddels is de piramide in 2004 hersteld en gereconstrueerd zodat hij lijkt op de oorspronkelijke piramide die voor Napoleon werd gebouwd.

Goed, laten we beginnen met de wandeling. Deze start bij het Beauforthuis, waar je in het weekend echt op tijd moet zijn om te kunnen parkeren. Het is het startpunt van een populaire mountainbike route, waardoor de hele parkeerplaats al snel gevuld is met auto’s en fietsendragers. Gelukkig was het er om negen uur nog vrij rustig en gingen wij snel op pad. De bossen waren in vergelijking tot de parkeerplaats, heerlijk rustig. Vrijwel de hele route loopt over ‘smallere’ bospaadjes en is vrijwel volledig zandpad. Wat ons ook meteen opviel was de stilte die er hing in het bos. Geen drukke weg op de achtergrond, nee gewoon bosgeluiden en af en toe een wat luidruchtigere mountainbiker.

Even twijfelden we of we wel langs de piramide zouden lopen, maar opeens zagen we een ronde opening op de kaart en jawel hoor, daar verscheen de Pyramide van Austerlitz. Helaas is hij wegens corona gesloten, maar het blijft een heel bijzonder gezicht om in het bos ineens een enorme piramide voor je neus staat. Daarna lopen we door en zien we steeds vaker stukjes heide. Uiteindelijk ploffen we tussen de hei even neer en genieten we van een warme kop thee. Het is zo’n enorm plezier als je tussendoor iets warms kunt drinken, je knapt er enorm van op.

De rest van de 14 km lange route blijft door het bos zigzaggen en blijven we prachtige heideveldjes tegenkomen. Het bos is bijna volledig in de mist gehuld, waardoor alle kleur eruit wordt gefilterd behalve de oranje bladeren op de grond. Dat geeft een mysterieuze wending aan onze boswandeling. Onderweg worden we ook nog even overvallen door de regen, maar onder de bomen is dat iets minder vervelend. Gelukkig stopt het al snel en kunnen de capuchons weer af. Smalle bospaadjes zorgen voor de een na de andere verrassing, aangezien je niet kunt zien wat er om de hoek verborgen ligt. Trage Tocht Austerlitz is een prachtige wandeling door de bossen over de Utrechtse heuvelrug. Met zijn 14 kilometers is hij niet al te lang, maar heb je wel het gevoel alsof je er echt helemaal uit bent geweest. Onderweg zijn genoeg bankjes te vinden om even op neer te ploffen en te genieten van de prachtige uitzichten en heide.

Alle praktische informatie

WandelingTrage Tocht Austerlitz
Afstand14 kilometer
StartpuntWoudenbergseweg 70, 3711 AB Austerlitz (parkeerterrein bij het Beauforthuis). Bij drukte kun je uitwijken naar de parkeerplaats direct aan de overkant van de N224.
Horeca tipsBij het Beauforthuis (start en eindpunt) kan je terecht voor koffie to go
GPS-coördinatenDownload GPX-bestand
TagsTrage Tochten11 – 15 kmProvincie Utrecht
WandelgidsWandelen in Utrecht van Rutger Burgers & Rob Wolfs (€ 16,95 bij Bol.com)

Plaats een reactie