Blog

  /  Wandelen   /  12/15: Trage Tocht Leersum

12/15: Trage Tocht Leersum

Terwijl de hei wit gekleurd was door de vorst, liepen wij Trage Tocht Leersum rondom het Leersumse Veld. De gerijpte hei met het laagje ijs toverde deze Trage Tocht om tot een magisch sprookje.

Het startpunt van Trage Tocht Leersum is de parkeerplaats Leersumse Veld bij De Veldschuur. Let op bij het opzoeken van de route dat je niet de route Leersum-Doorn opzoekt, deze hebben we ook gelopen en is werkelijk prachtig maar is iets langer dan Leersum. Toen wij er waren, was het ontzettend druk bij de parkeerplaats, nu is dat natuurlijk overal het geval rondom Utrecht, dus zorg dat je daar rekening mee houdt. Om 11 uur is het wat moeilijker om een plekje te vinden, bovendien heb je ’s ochtends vroeg het bos bijna voor je alleen.

Het Leersumse Veld en Leersumse Plas

Door de ontbossing en natuurlijke laagte is het Leersumse Veld een combinatie van zandvlakte en heide met een prachtige plas waar je omheen kunt wandelen. Er zijn allerlei sluiproutes waar je stukjes kunt afsteken, afgewisseld met brede wandelpaden. Voor de kids is er ook een kabouterpad aanwezig zodat er in dit gebied voor iedereen wat te doen is. Een leuke toevoeging aan de route is de vogelkijkhut waar je een prachtig uitzicht hebt over de Leersumse Plas en de rest van het landschap.

Goed, terug naar onze wandeling. Door de vorst ’s nachts lopen we door een winter wonder land waarbij er zelfs een laagje ijs te vinden is op de plas. We wijken iets af van de route, aangezien er een ander pad parallel ligt dat langs het water loopt. Zodra die route weer afbuigt naar de parkeerplaats duiken wij de bossen in. En wat voor bossen. Smalle paden met af en toe een stukje heide dat je moet oversteken. We ploffen neer op een boomstam met onze thermosfles en genieten van de rust verderop in het bos.

Onverwachte hoogtemeters

Iets waar we ons steeds weer over verbazen zijn de hoogtemeters die we vinden rondom de Utrechtse Heuvelrug. We zien de bordjes met boswachterij ‘Amerongse Berg’ wat maar een ding kan betekenen, hoogtemeters. Achteraf hebben we het even opgezocht. Je beklimt de Geerenberg met een hoogte van 45 meter in het Zuilensteinse bos. Stiekem toch wel een kuitenbijter, maar een hele leuke toevoeging aan de route. Daarna loop je eigenlijk snel Leersum in waar je een horeca stop kunt maken. Wij sneden een klein stukje af en doken snel weer de bossen in, terug naar dat onverharde pad! Je komt terecht op een heel schattig paadje waar je echt achter elkaar moet lopen. Terwijl we even de verkeerde afslag nemen, worden we verrast door drie herten die over het pad hupsen. Wat een magisch moment zo midden op de dag!

Terug de hei op

We wandelen weer terug de hei op waar de rijp op de takken langzaam verdwijnt. Het magische gevoel van de ochtend ebt weg en het winterse grauwe landschap keert terug. We ploffen nog even neer op een picknick bank voor een lunchbreak. Ondertussen zien we de mountainbikers zwoegen door het losse zand, heerlijk als je zelf even uit zit te rusten. We wandelen het laatste stukje terug terwijl we op hetzelfde pad uitkomen als op de heenweg. Het is behoorlijk druk geworden dus stappen wij snel de auto in en rijden we weer naar huis.

Het enige nadeel van deze route is dat je veel mountainbike crossings hebt. Je steekt redelijk vaak een mountainbike pad over waarbij je echt goed moet opletten, ze zijn vaak sneller bij je dan je zou denken. Verder is het een prachtige route van 15 kilometer waarbij je zeker nog een keer terug moet komen als de hei in bloei staat. Dan zie je hier echt een geweldig paars tafereel, zeker met zonsop – of ondergang.

Alle praktische informatie

WandelingTrage Tocht Leersum
Afstand15 kilometer
StartpuntParkeerplaats Leersums Veld
Horeca tipsDe Veldschuur
GPS coördinatenDownload GPX bestand (via Wandelzoekpagina)
TagsTrage Tochten11 – 15 kmProvincie Utrecht
WandelgidsWandelen in Utrecht van Rutger Burgers & Rob Wolfs (€ 16,95 bij Bol.com)

Plaats een reactie