Blog

  /  Wandelen   /  13/15: Trage Tocht Maarn

13/15: Trage Tocht Maarn

Op een koude zaterdagochtend stapten we uit de auto om te starten aan de Trage Tocht Maarn. Goed ingepakt tegen de kou en met onze bergschoenen aan begonnen we met frisse moed aan deze 14 kilometer lange tocht. De dagen ervoor had het behoorlijk geregend in de omgeving dus we waren voorbereid op modder. En die kregen we ook!

Onze eerst Trage Tocht zonder GPS…

First things first, deze wandeling was anders dan normaal. Onze routine was altijd: we kiezen een tocht om te lopen, downloaden het GPX-bestand en navigeren dan met de ViewRanger app. De avond van tevoren kwamen we er al achter dat dat deze keer niet zou gaan werken. Tot voor kort kon je op WandelZoekpagina de GPX bestanden gratis downloaden. Inmiddels lijkt dat alleen nog te werken voor abonnees. Een overweging waard, maar we besloten de uitdaging aan te gaan: wandelen met alleen een kaartje en routebeschrijving!

Navigeren zonder GPS maar met routebeschrijving

Zanderij Maarn en een monument voor zwerfkeien

De tocht begon in het centrum van Maarn, wat een behoorlijk schattig dorpje is. Het was eerst even zoeken naar een parkeerplek waar je langer dan 2 uur mocht staan (zie de tips onderin dit artikel). Daarna vonden we gemakkelijk het startpunt en liepen we al vrij snel de dorpskern uit, waarna je ook in een woonwijk al stukken door het groen loopt. Eenmaal buiten de bebouwde kom kwamen wel al snel bij de Zanderij Maarn uit. Dat is een zandopgraving die tussen 1840 en 2001 in gebruik is geweest. Inmiddels heeft de natuur de opgraving weer overgenomen. Er is een diepe plas ontstaan, en er groeien allerlei bomen omheen. In het midden van de plas ligt het Zwerfsteneneiland. Daar liggen een heleboel zwerfstenen van meer dan 100.000 jaar oud waar de gravers destijds op zijn gestuit. In eerste instantie afgedankt, nu als monument bewaard. Mooi om te zien!

Zanderij Maarn - Trage Tocht Maarn

Hoogtevreestrap

Om weer uit de Zanderij omhoog te komen is een trap aangelegd. Die heeft heel terecht de bijnaam Hoogtevreestrap. Je gaat een meter of 20 omhoog in een rechte lijn. Als je last hebt van hoogtevrees: blijf voor je kijken en niet achterom 😉 Eenmaal boven kun je even uitpuffen en je kuiten wat rust gunnen. Deze trap een paar keer op en neer is een goede oefening als je in de bergen wilt gaan wandelen! Zeker een aanrader om een keer te beklimmen (of af te dalen natuurlijk).

Hoogtevreestrap bij Zanderij Maarn

Weidse graslanden

Eenmaal bijgekomen van de beklimming loop je verder en sta je al snel op een groot open grasland. De route loopt daar dwars overheen. Een mooi contrast met de rest van de route die volgt: die loopt toch met name door de bossen. Om ons heen zien we veel mensen de hond uitlaten. Die kunnen zich heerlijk moe rennen over de uitgestrekte vlakte.

Modder, modder en nog eens modder

We gingen er van tevoren al vanuit dat we modder tegen gingen komen. En dat hadden we goed voorspeld. In de stukken door de bossen rondom Huis te Maarn (richting de Kaapse Bossen) was het op sommige stukken zo modderig dat we van het pad af gingen. Beter je een weg banen door bosjes en takken dan door de zuigende modder. In de omgeving werd veel gekapt om het bos gezond te houden. Dat betekent dat er flinke machines door het bos trokken, en dat was te zien. Veel wandelpaden waren compleet kapotgereden.

Trage Tocht Maarn

Huis te Maarn

Ongeveer halverwege de tocht kwamen we langs Huis te Maarn. Een prachtig landgoed wat deels is opengesteld voor wandelaars. Het lijkt even alsof je het Witte Huis tegenkomt midden in het bos. Op het landgoed waren de schapen lekker aan het grazen en werd er druk brandhout gezaagd en gekloofd.

Door de bossen en over de hei

De laatste etappe van de route liep door de Kaapse Bossen en dan weer terug omhoog richting Maarn. Die zijn altijd prachtig, zoals we in de Trage Tocht Doorn al gemerkt hadden. Vlak voor we weer bij de bebouwde kom van Maarn aankwamen werden we nog even getrakteerd op een heideveld. Dat was in de winter al prachtig, kan je nagaan hoe het eruit moet zien als alles in bloei staat!

Al met al een prachtige wandeling om te lopen. We waren allebei echt compleet in het moment aan het genieten. We hebben voor ons doen zelfs erg weinig foto’s gemaakt! Het navigeren met de routebeschrijving ging prima. We hebben twee keer een afslag gemist, maar dat was makkelijk weer te herstellen. Ik denk dat we dit vaker gaan doen, voor een meer offline wandelervaring.

Trage Tocht Maarn

Alle praktische informatie

WandelingTrage Tocht Maarn
Afstand14 kilometer
StartpuntOfficiële startpunt is Station Maarn. Met de auto minder praktisch: in het centrum mag je met parkeerschijf maximaal 2 uur parkeren. Wij parkeerden aan de Kastanjelaan, net voorbij het Raadhuisplein.
Horeca tipsBij het startpunt in het centrum van Maarn zitten voldoende horeca gelegenheden
GPS coördinatenDownload GPX bestand (via Wandelzoekpagina, alleen voor abonnees)
TagsTrage Tochten11 – 15 kmProvincie Utrecht
WandelgidsWandelen in Utrecht van Rutger Burgers & Rob Wolfs (€ 16,95 bij Bol.com)

Plaats een reactie