Blog

  /  Wandelen   /  8/15: Trage Tocht Lage Vuursche

8/15: Trage Tocht Lage Vuursche

Met Trage Tocht Lage Vuursche duik je de natuur in rondom Hilversum en Lage Vuursche. Het pad slingert 17 kilometer door de bossen, wat het een prachtige wandelroute in Utrecht maakt. Je hebt echt het gevoel alsof je even helemaal buiten de grote stad bent.

De route begint bij het station van Hollandsche Rading. Het is dus een prima route om te bereiken met het OV. Nadat we onder de snelweg door zijn gegaan en over het spoor, slaan we meteen linksaf het Smithuyserbos in. Wauw! We stappen een hele andere wereld binnen, eentje waar rust de overmacht heeft. Het pad loopt meteen dwars het bos in waarbij we onze kuiten ook nog aan het werk mogen zetten. Het landschap is stiekem nog best wel glooiend.

Ondanks dat deze route bijna alleen maar door het bos loopt, verandert het landschap eigenlijk voortdurend. Onderweg komen we dennenbossen, varens, dennenboompjes, sprookjesbossen, zandverstuivingen en dorre vlaktes tegen. Steeds weer verbazen we er ons over hoe mooi de natuur kan zijn, zeker nu in de herfst. Overal komen we paddenstoelen tegen en voelt het stiekem al een beetje als Kerstmis tussen alle dennenbomen.

Het pad blijft stiekem een beetje glooiend. Stiekem, omdat je eigenlijk nauwelijks door hebt dat het pad echt omhoog of omlaag gaat. Soms sta je opeens even stil en dan blijk je toch een stukje omhoog te hebben gewandeld. Na vijf kilometer komen we een stukje hei tegen en besluiten we te pauzeren. Tijd voor lunch! ’s Ochtends haalden we verse broodjes, waar we nu extra van konden genieten. Heerlijk om nu in de herfst de natuur te zien veranderen. Zeker als je even gaat zitten, kun je echt de tijd nemen om de omgeving eens goed in je op te nemen. Je ontdekt vaak zo veel moois!

Het landschap kent niet alleen maar bossen. We lopen over het Nonnenland (het was ooit in bezit van een Nonnenklooster) een lang smal pad met aan weerszijden flinke eikenbomen. Als je tussen de eikenbomen doorkijkt, kijk je uit over de weilanden waar de koeien staan te grazen. Aan het eind van dit pad komen we deze witte koeien tegen! Ze lagen heerlijk te genieten in de schaduw. Vanuit het weidse landschap lopen we zo weer het bos in. Dit keer leidt het bos ons langs Kasteel Drakensteyn naar Lage Vuursche. Helaas zat een pannenkoek er voor ons niet in, maar zodra de horeca weer open is, komen we zeker een keertje terug.

Het laatste stukje van onze wandeling leidt ons naar een grote zandkuil rond de Bosberg, waar allerlei hutjes gebouwd zijn. Eline kon het niet laten om er toch even in te kruipen, al was dat met een rugzak om toch wel lastig. Toch is het fijn om even uit die serieuze wandelhouding te komen en eventjes te spelen. Dit zijn toch de momenten die je dan bijblijven na zo’n tocht. De laatste kilometer lopen we weer slingerend het bos uit tot we plotseling weer bij station Hollandse Rading staan. Je bent zo dicht bij de stad, maar eigenlijk heb je dat nauwelijks in de gaten. Het enige ‘jammere’ is het vliegveld Hilversum waar zeker in het weekend flink wat recreatie vliegtuigjes de lucht in gaan.

Onderweg kwamen we steeds witte voetstappen tegen. Dit blijkt het voetstappenpad te zijn, een route van 25 km rondom Hilversum. Deze komt als volgende op ons lijstje. Nog een heerlijke wandeling door de bossen in de provincie Utrecht. Trage Tocht Lage Vuursche is een dikke aanrader als je graag een langere tocht door de bossen wilt maken. Het is wel aan te raden om de gps-coördinaten te downloaden aangezien je flink wat aan het zigzaggen bent. Iedere keer de route teruglezen is misschien wat onhandig, maar kan natuurlijk wel. Tijdens deze tocht is het ons vooral bijgebleven hoe afwisselend de bossen toch kunnen zijn. Allerlei soorten bossen komen er langs, waardoor het na 17 kilometer nog niet begint te vervelen. Onze volgende Trage Tocht wordt IJsselstein!

Alle praktische informatie

WandelingTrage Tocht Lage Vuursche
Afstand17 kilometer
StartpuntParkeerplaats Station Hollandse Rading of iets verderop bij parkeerplaats Goois Natuurreservaat
Horeca tips
GPS coördinatenDownload GPX bestand
TagsTrage Tochten16 – 20 kmProvincie Utrecht
WandelgidsWandelen in Utrecht van Rutger Burgers & Rob Wolfs (€ 16,95 bij Bol.com)

Plaats een reactie