Blog

  /  Wandelen   /  9/15: Trage Tocht IJsselstein

9/15: Trage Tocht IJsselstein

Als je op de kaart naar het startpunt van de Trage Tocht IJsselstein kijkt lijkt het alsof je begint met een stadswandeling. Maar niets is minder waar: binnen 100 meter loop je al in een park. En blijk je door één lange groenstrook zo het dorp uit te lopen. Tussen de huizen door vang je al de eerste glimp op van het weidse polderlandschap. En eenmaal buiten de bebouwde kom kun je meteen kilometers ver kijken.

De Trage Tocht IJsselstein is ongeveer 17 kilometer en voert je door de uitgestrekte polders in de Lopikerwaard, naar Montfoort en weer terug langs de Hollandse IJssel. Als je van uitgestrekte Hollandse landschapen houdt is dit zeker een aanrader! De tocht begint nog op de verharde weg maar gaat al snel over in een smal pad langs weilanden en sloten, aan weerszijden begroeid met bomen. Soms steek je een stukje over een boerenerf en moet je je door een smalle opening tussen twee hekken wurmen. Dat zijn de momenten waarop je blij bent dat er een bordje staat die bevestigt dat je toch écht op de officiële wandelroute zit 😉

We waren trouwens erg blij dat we onze stevige wandelschoenen aan hadden getrokken. De route was op sommige plekken redelijk modderig, en je loopt veel door (nat) gras. Waterdichte schoenen zijn dan echt heel fijn, anders loop je binnen de kortste keren met natte voeten.

Eén van de mooiste stukken van de route loopt over de Tiendweg in Montfoort. Dit is een wandelpad met aan weerszijden een brede sloot. Het voelt alsof je op een soort langgerekt eiland loopt. Dit is echt ultiem tot rust komen! Soms kwaakt er een eend als je langs loopt of zie je een meerkoet duiken naar zijn volgende maaltje. Zo nu en dan komt je een mede-wandelaar tegenmoet. Dit stukje van de route is duidelijk populair onder locals en fanatieke wandelaars, en we snappen heel goed waarom.

Halverwege staat op een bocht in het pad een picknickbank. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de polder! Dit is zonder meer de mooiste plek van de route om even te stoppen om wat te eten. We hebben de locatie voor je opgeslagen op Google Maps. Wij ploften neer en begonnen aan onze favoriete wandellunch: een broodje knakworst, lekker opgewarmd op ons gasbrandertje. Een warme lunch halverwege doet echt wonderen voor het moraal! En werkt ook altijd goed om van je wandeling meer een avontuur te maken.

Na de Tiendweg wijst de route je de weg recht naar iemands voortuin. Eenmaal daar blijkt er een smal maar officieel aangelegd paadje langs het huis te lopen. Aan het eind van dat kleine paadje sta je opeens recht voor de Hollandse IJssel. De route vervolgt zich over het jaagpad langs de rivier. Dat is erg bijzonder! Het paadje is smal, met gras begroeid en je loopt regelmatig tussen de rietkragen door. Je merkt dat deze route al wat meer van de gebaande paden af is. Wij kwamen op het hele stuk van 5 kilometer maar één ander stel tegen. Voor de rest was het pad helemaal van onszelf.

Je loopt tussen de weilanden door, langs de grazende kuddes koeien. Die kijken je even aan om te zien wat voor vlees ze in de kuip hebben (no pun intended) en grazen dan weer rustig verder. Typisch Nederlandse landschappen trekken langs je heen. Links de rivier waar soms een bootje of een paar suppers langskomen. Rechts de weilanden met het weidse uitzicht over de polder. Prachtig, dit was echt genieten!

Het jaagpad loopt helemaal terug naar IJsselstein. Helaas was tijdens onze wandeling een deel van de route afgesloten, waardoor we via een kleine omweg terug zijn gelopen naar het startpunt. Al met al was deze Trage Tocht ook weer heel erg genieten. De weidse landschappen zijn prachtig, en de paden zijn afwisselend. Zeker een aanrader!

Alle praktische informatie

WandelingTrage Tocht IJsselstein
Afstand17 kilometer
StartpuntTramhalte Weegbree in IJsselstein
Horeca tips
GPS coördinatenDownload GPX bestand
TagsTrage Tochten16 – 20 kmProvincie Utrecht
WandelgidsWandelen in Utrecht van Rutger Burgers & Rob Wolfs (€ 16,95 bij Bol.com)

Plaats een reactie