Blog

  /  Avonturen   /  Het oostwaardpad door de Biesbosch

Het oostwaardpad door de Biesbosch

Op vakantie richting de Biesbosch betekent natuurlijk een stevige wandeling, maar dat het er 21 zouden worden, dat wisten we van te voren ook nog niet helemaal. Bij het zoeken van een route stuitte we al snel op het Oostwaardpad, een route van 21 km over onverharde paden met vele verrassingen!

Via de website vind je een linkje naar het startpunt in Google Maps waar je redelijk gemakkelijk de auto kwijt kunt. Als je liever ergens anders start omdat je daar dichterbij bent, dat kan prima. De route loopt in een ronde, dus maakt het eigenlijk niet uit waar je start. In deze brochure lees je nog meer over de route zelf. Maar nu… wandelen maar!

Onze route startte in een klein bosje en zodra we de verharde weg afliepen kwamen we al snel aan de rand van een weiland. Hier begon de route voor ons echt. Langs allerlei akkers en weilanden loopt een smalle route door het hoge gras. Je komt echt van alles tegen, wij zagen zelfs een haan in het hoge riet. Een groot deel van het eerste gedeelte van de route blijft zo. Je loopt langs allerlei akkers van boeren waar je normaal gesproken eigenlijk nooit loopt. Hierdoor is het ook heerlijk rustig. In totaal kwamen we maar zo’n 5 andere wandelaars tegen in groepjes van 2 en 3. We zijn dus maar 2x anderen tegengekomen! Wat een rust was dat.

Langs het Oostwaardpad staat ook een jagershut waar je kunt overnachten. Een bijzondere ervaring als je het Oostwaardpad combineert met een andere route door de Biesbosch. Verder moet je niet te veel verwachten van overnachtingsplekken. Je loopt echt middenin de natuur, waar naast alle akkers eigenlijk niets te vinden is. De wegen die we overstaken waren bijna uitgestorven en op een fietser na in de verte is er dus bijna niets. Zo heerlijk is dat en bijna nergens meer te vinden! Het enige nadeel is dat je door redelijk hoog gras aan het stappen bent waardoor 21 km soms wel wat zwaarder lijkt. Het kost net iets meer moeite dan een bospad.

Onderweg kom je langs allerlei bankjes maar doordat je middenin de natuur zit kun je ook gewoon neerploffen in het gras. Dat hebben wij ook gedaan en gaat helemaal prima. Wel even een tekencheck doen zodra je thuiskomt, zodat je niet vervelend verrast wordt.

Een van onze favoriete onderdelen van deze route was het voetgangerspontje! Zelf aan het wiel draaien om de pont naar de overkant te laten varen was zo leuk. Uiteraard omdat we de pont nu voor ons alleen hadden, maar ook omdat het zo’n leuk element in de route is. Je bent echt even een met het landschap en de natuur. We blijven het zeggen, het gevoel van rust op deze route is echt een hele fijne ervaring.

De route staat verder goed aangegeven, waardoor je volledig in het landschap kunt opgaan. Op sommige stukken was het wel even zoeken door hoogstaand gras, maar eigenlijk vonden we hem altijd vrij snel. Je kan er maar beter een spelletje van maken! Kortom het Oostwaardpad is een prachtige route door de Biesbosch waar je als wandelaar echt even alleen kunt gaan wandelen zonder al te veel poespas. Geen bankjes die al bezet zijn of luidruchtige dagjeswandelaars. Nee, jij en de natuur. Hoe heerlijk is dat! Dus mocht je in de buurt zijn van de Biesbosch, sla deze route dan zeker niet over.

Post a Comment