Blog

  /  Avonturen   /  Solo hike: Voetstappenpad Hilversum

Solo hike: Voetstappenpad Hilversum

Een wandeling van 28 km rondom Hilversum langs allerlei verschillende natuurgebieden, dat is het Voetstappenpad. Voor mijn eerste langere solo hike ging ik de voetstappenchallenge aan en ontdekte ik de natuur die Hilversum te bieden heeft.

Ik startte de route net voorbij het station Hollansche Rading. De voetstappenbordjes was ik al eerder tegengekomen tijdens Trage Tocht Lage Vuursche. Met een goed gevulde rugzak, mijn telefoon met gps coördinaten en goede moed ging ik op pad. Het viel me al snel op dat de paaltjes aan de verkeerde kant van de splitsing stonden. Gelukkig had ik mijn telefoon bij die me de weg kon wijzen en na een paar kilometer viel het kwartje. Ik liep de route verkeerdom. Van te voren had ik er niet zo over na gedacht dat er een richting zou zijn, aangezien ik de route via mijn telefoon liep die wel tegen de klok in ging, ook na gecheckt te hebben bij een andere website, zou ik goed moeten lopen. Gefrustreerd kwam ik na 4 km eindelijk bij een bordje van de route. En inderdaad, ik moest hem met de klok mee wandelen. Goed, nu had ik geen zin om 4 km terug te lopen, dus er 8 km bij op te tellen. Nee, dan maar zo. Ik kan prima navigeren met mijn telefoon, dus ik probeerde mezelf nieuwe moed in te praten. Het wordt gewoon iets meer een uitdaging.

Onderweg staan er regelmatig stenen met witte voetstappen erop. Het blijft toch een opluchting om ze weer tegen te komen. Oorspronkelijk is het pad aangelegd door Stichting het Gooische Hotelplan die meer toeristen naar het Gooi te trekken in 1938. De gemeente van Hilversum gaat akkoord en laat een route door het bos en de hei aanleggen. Echter laten ze dit doen door de werklozen, die er in die tijd genoeg waren. Na de oorlog kwam het pad al snel in verval, het werd pas later hersteld en vernieuwd door nieuwbouw en snelwegen. Inmiddels is het een route geworden van 28 kilometer (laat je niet foppen doordat ze zeggen ongeveer 25 km) en loopt hij langs allerlei prachtige natuurgebieden.

Nadat ik mijn routefout naast me neer had gelegd, kon het genieten beginnen. Ik wandelde door de bossen en over de hei. Vooral de grote stukken hei hebben me verrast. Het Voetstappenpad wandelen als de heide in bloei staat, is dus echt magisch. Vele vergezichten met op de achtergrond de snelweg, want daar ontkom je niet aan tijdens deze wandeling. Omdat ik in mijn eentje wandel, heb ik een lekker tempo en voelt het vertrouwd om in de bossen te wandelen. Op een botsing met een hond na, heb ik me op geen enkele manier onveilig gevoeld. Gewoon genieten van wat de natuur allemaal te bieden heeft. Ik pauzeer een aantal keer op een boomstronk of bankje, thermosfles open en genieten maar. Zo houd ik gewoon mijn eigen theekransje.

De bussumerheide vond ik zelf ontzettend mooi tijdens deze route, maar ook hier verbaasde ik me weer over de uitgestrektheid. Ik had het gevoel alsof ik toch best ver weg was van de stad, al hoorde ik de weg wel op de achtergrond. Allerlei sluippaadjes zorgden ervoor dat je wel goed op de weg moet letten, anders loop je zo een paaltje voorbij.

Het stuk waar je echt even moet doorbijten is als je de buitenwijken van Hilversum in gaat. Normaal dus na 5 km, ik na 21 km. Hier loop je bijna 3 kilometer over de harde stoep of over het fietspad waarbij de auto’s je voorbij scheuren. Niet het leukste stuk, maar normaal gesproken ben je hier nog kwiek fit, dus is het geen enkel probleem. Ik heb de auto’s een paar keer vervloekt maar ook dit hoort bij Nederland, je ontkomt er niet aan. Gelukkig liep ik het laatste stuk wel door de prachtige natuur bij de Hoorneboegse Heide, een verrassend stuk natuur wat ik niet verwacht had.

Na 28 kilometer gewandeld te hebben, was mijn hoofd leeg en vredig. Trots stapte ik weer de auto in met een glimlach op mijn gezicht over de toch wel prestatie die ik had neergezet. Ik ben een prachtige ervaring rijker en als vrouw hoef je niet alleen maar thuis te blijven. Met de juiste voorbereiding kun je prima alleen op pad als je je maar goed voorbereid. Samengevat, ik vond het heerlijk om alleen op pad te gaan. Ik ben echt uit mijn comfort zone gegaan en ik heb de voetstappenchallenge voltooid. Het Voetstappenpad Hilversum is echt een aanrader om je grenzen eens flink te verleggen!

Plaats een reactie