Blog

  /  Wandelen   /  Trage Tocht Epen (Zuid-Limburg)

Trage Tocht Epen (Zuid-Limburg)

Als wij een weekendje naar Zuid-Limburg gaan kan je natuurlijk wel raden wat er gaat gebeuren… Wandelen! Toen we op Instagram postten over onze plannen om naar Zuid-Limburg te gaan kregen we een dag later opeens een pakketje thuis. Van uitgever Gegarandeerd Onregelmatig, die ons het boekje met Trage Tochten in het Limburgse Heuvelland. Super aardig, en dit kwam ons goed van pas! De Trage Tocht bij Epen sprong er al snel uit, dus die gingen we op avontuur.

Toen we ’s ochtends in de auto stapten bij onze Airbnb regende het nog. Maar volgens de weersverwachting zou het een uurtje later weer droog worden, dus we gingen er gewoon op uit. Dat was gelijk de laatste keer dat we op Buienradar hebben vertrouwd 😉 Uiteindelijk hebben we de hele tocht in de regen gelopen. Maar dat mocht de pret niet drukken, we hebben echt genoten van deze prachtige tocht. Als je de tocht gaat lopen wanneer het regent of heeft geregend: trek wel echt je waterdichte wandelschoenen aan want het is erg modderig.

De Trage Tocht Epen begon, je voelt hem al aankomen, in Epen! Een pittoresk dorpje vlak aan de grens met België. Al vrij snel loop je het dorpje uit en de weilanden in. Het leuke van deze route is dat je een heel stuk door het Geuldal wandelt. En dat is op veel stukken letterlijk tussen de grazende koeien door. Altijd een mooi avontuur!

We volgden de Geul nog enkele kilometers noordwaarts, rustig meanderend door het landschap. Eenmaal voorbij Mechelen buigt de route wat af en klimmen we het dal uit. Dat is op sommige stukken nog best aardig klimmen. Goede oefening voor de kuiten! Hier werd het landschap echt prachtig weids! We konden ondanks de regen nog behoorlijk ver kijken. We beklommen in de striemende regen een heuvel dwars door een uitgestrekt groen grasland, waar alleen een strook platgelopen gras verraadde dat hier een wandelroute liep. Even afzien, maar tegelijk ook echt prachtig. We hadden het landschap voor ons alleen.

Omdat we op een gegeven moment trek kregen besloten we om toch maar even op een bankje neer te ploffen. Regen of niet, iets te eten maakt altijd weer veel goed! We vervolgden onze route en liepen al gauw de bossen in, waar we wat meer beschut waren tegen de wind. Bovendien maakte Eline hier nog een nieuwe vriend!

In de buurt van de golf & country club Wittem maakten we onze tweede stop om nog even een broodje te eten. Het was duidelijk dat de echte die-hard golfers zich niet lieten weerhouden door het weer, er werden flink wat balletjes geslagen. Nadat we weer op pad gingen begon al vrij gauw weer de afdaling richting Epen. Met ook hier weer prachtige panorama’s en veel foto-stops.

Met 15 kilometers in de benen en flink wat kou in de botten kwamen we uiteindelijk weer terug bij de auto. Blij dat we weer een beetje warm en droog konden worden stapten we in en begonnen we aan onze terugreis naar Utrecht. Wat een heerlijk gevoel dat we, ondanks het slechte weer, toch een prachtige wandeling hadden gemaakt. Dat geeft voldoening. En dit avontuur in Limburg smaakt absoluut naar meer, we’ll be back!

Alle praktische informatie

WandelingTrage Tocht Epen
Afstand15 kilometer
StartpuntParkeerplaats Epen
Horeca tipsHet start en eindpunt is in Epen waar je veel horeca kunt vinden
GPS coördinatenDownload GPX bestand
TagsTrage Tochten11 – 15 kmProvincie Limburg
WandelgidsLopen door Limburgs Heuvelland van Rob Wolfs & Rutger Burgers (€ 16,95 bij Bol.com)

Plaats een reactie