Blog

  /  Wandelen   /  Wandelen door de Kennemerduinen

Wandelen door de Kennemerduinen

Een wandeling maken door de Kennemerduinen is iets wat je als Nederlander absoluut gedaan moet hebben. Dit prachtige stuk duinlandschap is bevat alles wat je zoekt in een mooie wandeltocht: flinke duinen om te beklimmen, stukken bos om door te wandelen en de zee om een duik in te nemen. Dat allemaal op maar 25 kilometer afstand van Amsterdam.

Nationaal Park Zuid Kennemerland

De Kennemerduinen zijn officiëel onderdeel van één van de 21 nationaal parken in Nederland. Het park bestaat uit 3.800 hectare aan duingrasland. Toch is het lang niet allemaal maar duin. Je vindt in dit nationale park ook stukken bos, landgoederen en natuurlijk de zee. Ook vind je hier prachtige meren waar je als vogelspotter gerust een middagje kunt vertoeven.

In een Nationaal Park gelden vaak andere regels waar je rekening mee moet houden. Zo mogen er geen honden mee het park in (op een kleine uitzondering na) en ben je verplicht om op de aangegeven wandel- en fietspaden te blijven. Doe je dit niet, dan kan je zondagmiddag wandeling uitlopen op een erg prijzige wandeling. Check daarom altijd even de regels, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Flink wat hoogtemeters

We begonnen bij ingang Koevlak, waar we de blauwe route besloten te wandelen. Deze brengt je via de duinen naar zee waar je halverwege even lekker kunt pauzeren op het strand. De paaltjes zijn heel gemakkelijk te vinden en mocht je extra uitdaging willen, dan kun je ook heel gemakkelijk verschillende routes met elkaar combineren. Voor iedereen wat wils dus en geen navigatievaardigheden nodig.

De wandeling begint bij ’t Wed, een duinmeer waar nog net een klein laagje ijs op te bespeuren viel. Een plons is nu wel erg frisjes, maar in ’t Wed mag je het hele jaar door een plons wagen. Ja, ook in de winter. We vervolgen onze wandeling en komen al snel de Konijnenberg tegen. Even later volgt ook de Hazenberg, waar we uitkijken over het Vogelmeer. Het verbaast ons hoe ver je kunt kijken over het uitgestrekte duinlandschap. Halverwege onze wandeling kunnen we nog even het strand op. Niets is beter dan het geluid van de klotsende golven. In de zomer kun je er nog even voor kiezen om te plonzen in de zee of lekker te picknicken op het strand. Onderweg zijn ook een aantal bankjes te vinden, maar ze staan wel wat verder van elkaar af. Mocht je een bankje tegenkomen, plof dan lekker even neer.

Meer dan alleen maar duin

Ook al ben je nog zo dicht bij de zee, het Zuid-Kennemerland is meer dan alleen maar wat duinen. Je komt ook stukjes bos tegen die een portaal lijken te zijn naar Scandinavië. Ook met de bijpassende houten trappen en relingen voelt het heel on-Nederlands. Op de terugweg kom je nog even langs het Vogelmeer waar een klein vogelhutje staat. Hier kun je als vogelspotter je hart ophalen, maar ook voor de ongetrainde vogelspotters is er een kaart om een eerste poging te wagen. Met wat geluk ben je de enige in dit hutje en kun je je laten verbazen over de stilte die er heerst in dit landschap.

De Kennemerduinen hebben me enorm verbaasd over de schoonheid die Nederland nog meer te bieden heeft. Deze eerste stop van de 12 provincie challenge was dus overduidelijk een succes. Ik ben heel erg benieuwd wat voor mooie plekken we komend jaar nog meer gaan ontdekken.

Alle praktische informatie

WandelingWandelen Kennemerduinen
Afstand9 kilometer
StartpuntParkeerplaats Koevlak
Horeca tipsParnassia aan zee
GPS coördinatenDownload GPX bestand (via natuurwegwijzer)
TagsProvincie Noord-Holland6-10 km12 provincie challenge
Wandelgids

Plaats een reactie