Blog

  /  Wandelen   /  Wandeltocht door Utrecht en de Amelisweerd

Wandeltocht door Utrecht en de Amelisweerd

Daar gingen we dan, op een bewolkte zaterdagochtend. Met onze rugzakken op en waterflessen gevuld, trokken we de voordeur achter ons dicht. Pas flink wat uren en 29 kilometer later zouden we hier weer terugkeren. Benieuwd waarom we in hemelsnaam zo ver gingen wandelen? En wat er in de tussentijd allemaal gebeurde? Lees vooral door!

Na onze wandeltocht van 18 kilometer vorige week vonden we het allebei tijd om de grenzen eens goed te verleggen. Dus vrijdagavond in bed stippelden we een mooie wandelroute vanuit ons appartement in Utrecht, door de Amelisweerd naar Vechten, door naar Houten en weer terug. 29 kilometer leek van tevoren best veel maar we gingen vol frisse moed op pad.

Het eerste stuk van de route liep dwars door het centrum van Utrecht langs de Oude Gracht omlaag. We wandelen daar regelmatig maar het blijft toch altijd mooi met alle grachtenpanden en kleine steegjes.

Na een paar kilometer lieten we het centrum achter ons en liepen we door de bossen achter de sportvelden van FC Utrecht en Kampong. Onderweg kwamen we langs de Moestuin en Moestuinwinkel. Wat we er door de heg van konden zien was echt prachtig. Een grote uitgestrekte en mooi aangelegde moestuin waar je verse groente en fruit kunt kopen, of als je wilt zelf oogsten. Hier gaan we zeker nog eens naar toe!

Op weg naar de Amelisweerd! Dat gebied kennen we al goed, het Fort bij Rijnauwen is één van onze favoriete wandelplekken! Het zal je dus niet verbazen dat we daar lekker zigzaggend doorheen zijn gewandeld. Je kunt hier gewoon lekker dwalen: kies de richting die je het mooiste lijkt en loop lekker ontspannen door het bos.

Inmiddels waren we een kilometer of 10 onderweg, and still going strong. Op de wandeling naar Vechten kwamen we langs Vroeg, een bakkerij waar we eerder al wel eens zijn geweest om een heerlijk brood op te pikken. Deze keer houden we ons in en slaan we die pit-stop over. We lopen in een stevig tempo door. Op naar het Fort bij Vechten!

En wat een prachtige plek was dat! Na een kort wandelingetje om het fort heen kwamen we aan bij een klein steigertje aan het water en gingen we even zitten voor een drinkpauze. Het water rondom het fort was zo helder, je zag het bos van waterplanten op de bodem. Na een paar minuten genoten te hebben van de stilte en de natuur begon het te regenen. Gelukkig waren we voorbereid dus de regenjassen kwam snel tevoorschijn, en we liepen stug door.

Vervolgens kwam misschien wel één van de fijnste stukken van onze wandeltocht: de bossen tussen Vechten en Houten. De natuur was er prachtig met afgewisseld bos, vennetjes en weilanden in de verte. Door de regen waren er nauwelijks andere mensen op pad dus het was compleet stil. Echt genieten! In een wijde boog en in de stromende regen liepen we weer terug richting het Fort bij Rijnauwen om aan de terugtocht te beginnen.

De terugweg naar Utrecht was een kwestie van blijven lopen. Na de 25e kilometer beginnen je voeten en benen al een beetje pijn te doen. Maar je blijft gewoon lopen, één voet voor de ander. Dat we weer in de stad liepen motiveerde. Je herkent straten, winkels en koffietentjes. En je blijft jezelf voorhouden: “ooooh, we zijn er al bijna!”.

Toen we de straat inliepen stond de kilometerteller op 29. Hoewel we allebei graag de 30 hadden aangetikt was de energie aardig op. Dus het plan om nog een rondje door de wijk te lopen om toch die magische 30 kilometer aan te tikken lieten we al snel varen. In plaats daarvan was het lekker warm douchen, een lekkere trui aan en op de bank neerploffen.

Al met al was het een heerlijke wandeling en een hele fijne zaterdag zo in de natuur! En het fijne gevoel van een fysieke prestatie neerzetten werkt verslavend. Onze volgende tocht maken we nog net wat langer zodat we écht de 30 kilometer gaan halen 😉

Post a Comment